sábado, 23 de febrero de 2013

La flexibilitat

La flexibilitat és una tècnica molt antiga que s'ha desenvolupat relativament poc al llarg dels anys, no obstant és un dels components de la salut i és important tindre'l en compte. Cal dir que és difícil valorar els nivells de flexibilitat, així com saber quin seria l'adequat per cadascú, ja que no hi ha un grau determinat marcat per la salut i cada esport requereix d'un nivell de flexibilitat específic en aquest.


Entenem el concepte com la capacitat de realitzar un moviment a màxima amplitud articular. Cada articulació tindrà el seu propi rang de moviment. Amb el treball d'estiraments desenvoluparem la flexibilitat.


A la vegada, hi han diversos factors que influenciaran, límits com l'elongació dels diferents teixits. El teixit muscular pot estirar-se fins 1,6 vegades la seva mida en repòs (alguns s'estiren més que altres), en canvi, el teixit connectiu (com els tendons) tenen menys capacitat i determinaran la resistència del múscul a estirar-se.


Els topes anatòmics articulars també limitaran la mobilitat articular si es fa un treball de musculació (individus molt musculats tindran problemes per flexionar les extremitats), no obstant, treballant la mobilitat articular junt amb el treball de força per muscular, aconseguim la compatibilitat de la musculatura amb mobilitat articular. A la vegada un excés de greix corporal dificultarà l'amplitud d'alguns moviments articulars.


Altres factors que influencien són la fatiga o la hora del dia que treballem la flexibilitat. Si el múscul està cansat tindrà una capacitat d'elongació menor (per tant després d'una sessió de força no té gaire valor treballar la flexibilitat) i a la vegada al matí els nostres músculs estan més rígids, sent el migdia el millor moment per treballar la flexibilitat (l'amplitud de moviment serà major entre les 10-12 hores)


El dia a dia també l'haurem de tindre en compte, si estem acostumats a fer activitats física i mantenir postures correctes, així com si estem relaxats i no anem estressats, afavorirem en el desenvolupament de la nostra flexibilitat.


És important saber com treballar la flexibilitat, aquesta té una sèrie de beneficis molt importants sobre la nostra salut diària. Disminueix l'estrès i la tensió, així com alleugereix el dolor muscular, per tant, una sessió de flexibilitat ens ajudarà a relaxar la nostra ment i musculatura. S'ha de tindre en compte que és tan important estressar i carregar la nostra musculatura per entrenar o millorar la nostra condició física, com saber que hi han d'haver moments per relaxar-la que, a la vegada, ens ajudarà a prevenir lesions, treballant la flexibilitat augmentem els graus de mobilitat o mobilitat residual que són importants tindre desenvolupats sigui quina sigui l'activitat física.


Si seguim un entrenament intens és habitual patir rampes (quan realitzem algun moviment brusc o entrenem en excés algun múscul), amb el coneixement adequat d'exercicis d'estiraments podrem estirar el múscul en qüestió i alleugerir el dolor. A la vegada amb estiraments millorarem la flexibilitat perfeccionant les habilitats físiques i atlètiques.


No obstant, tot hi la multitud d'avantatges no hem d'excedir un límit de flexibilitat, un treball en excés d'aquesta podria desestabilitzar les articulacions augmentant el risc de lesions o luxacions i provocant hipermobilitat. A més, estirar en excés i repetidament un múscul provocarà un augment de la longitud d'aquest en repòs, la qual cosa pot modificar la postura i provocar dolors a la columna vertebral.





No hay comentarios:

Publicar un comentario